Sådan bygger du din egen hems

Det færdige resultat - den fineste hems
Det færdige resultat – den fineste hems

Christina fra bloggen Mig og Morskabet er lidt af en kreativ sjæl, når det kommer til indretning. Hjemme hos Christina er mange af møblerne nemlig hjemmegjorte, så der er masser af personlighed i det lille hjem. Her får du Christinas guide til, hvordan du kan bygge din egen hems.

Hvad skal du tage højde for, før du går i gang med projektet?

Kender du følelsen der rammer dig, når du bladrer et boligmagasin igennem og du ser den ene kreative hjemmebygget løsning efter den anden? For mit vedkommende har der altid være en lille snert af misundelse, i den følelse jeg har haft, men for det meste har jeg mærket en motivation til at kaste mig ud i lignende projekter.

Jeg er hverken håndværker eller super kyndig med en værktøjskasse, dog har jeg tilladt mig selv at tænke i muligheder – frem for begrænsninger – og det gør, at der ofte kommer nogle lidt skæve løsninger frem – som altså er i vatter. Dengang vi herhjemme på matriklen snakkede om at lave et baby- og legeværelse i samme rum, var det efter min overbevisning om, at vi skulle udnytte de mange kubikmeter vi havde, når nu der var 3 meter til loftet. Det er jo i princippet spild af gode kvadratmeter bare at lade et billede fylde væggen, frem for at indtage den personligt.

Jeg ville gerne bygge en hems eller en legekrog, som var løftet over jorden. Med den tanke gik jeg i gang med at google og søge løs på Pinterest, da jeg derved kunne hente inspiration til kreative løsninger, som jeg ud fra kendskab til mine og Hr. Mands håndværkerevner kunne lave vores eget design. Det er i min bog en af de vigtigste erkendelser, man skal have med sig, når man kaster sig ud i et “gør-det-selv-projekt”. Hvad kan man overhovedet med en værktøjskasse og hvad er muligt at lære via google, YouTube mm. Jeg tænker faktisk, at dem der kan save lige, bore og skrue, sagtens kan kaste sig ud i dette projekt. Hverken Hr. Mand eller jeg har bygget meget forud for den totale make-over vi har lavet af vores lejlighed, men vi er fulde af gåpåmod og det er en vigtig faktor, når der skal bygges.

Ud fra den inspiration jeg fandt, tegnede jeg denne skitse af en hems:

Skitse og materialer

Min tegning er lavet med det forbehold, at der skal være 2-3 børn på hemsen, og de ikke må opleve den braser sammen, eller at de kan falde udover. Da et lavt rækværk ville have et dårligt tyngdepunkt, hvis drengene lænede sig mod kanten, valgte jeg, at der skulle føres tremmer fra hemsens bund og op til loftet. På den ene side skulle disse tremmer føres fra gulv til loft, for at skabe en lukket afdeling under hemsen, som kunne laves til dukkekrog eller lignende. Derudover skulle opgangen til hemsen være inde i hemsen, frem for at sidde udenpå, som den ofte gør på højsenge. Denne konstruktion er valgt for igen at arbejde med det tyngdepunkt, som hemsen ville have. Da tegningen var kommet på plads, med de rigtige mål samt lidt overslag, gik turen til det lokale byggemarked og indkøbe materialer.

Vi har købt vores materialer i Silvan, da Silvan dels er billig og der er mulighed for at låne en free-trailer. Af materialer har vi brugt følgende:

  • Store og små lægder – til opbygning af ramme og skelettet
  • En 2 cm tyk MDF plade til Hemsens gulv.
  • En masse små stokke, som er 2×3 cm, til tremmer.
  • Vinkelbeslag – som er afmålt de to typer lægder vi har købt.
  • Lange skruer og rawplugs, som er tilpasset den vægs materiale vi skulle bore i.

Med indkøb af materialerne overstået, var der kun en ting at gøre, nemlig at begynde byggeriet.

Byggeriet

Vi startede med at bygge rammen. Rammen er opsat på væggen, med rigtig mange skruer, som har en høj bæreevne. Derudover har vi givet hemsens ramme et støtteben, som os kunne have været i loftet, men med vores gamle lofter, holdte vi os til at fastgøre den i gulvet. Vi har brugt vinkelbeslag til at montere den i gulvet, man os kan bore skråt ned i stolpen og ned i gulvet. Med rammer på plads, kunne vi lave skelettet færdigt. Skellet er bygget med lægder og vinkelbeslag og skal støtte op under den plade, som skal være på hemsen. Skelettet skal yderligere støtte rammens stabilitet. Vi har valgt at lave et stort skellet med mange lægder og man kan sikkert nøjes med at lave færre krydsninger, men vi ture ikke tage chancen.

På billedet ses det hvordan vi har sat en af de tværgående lægder i skelettet - sådan er resten af de tværgående lægder monteret
På billedet ses det hvordan vi har sat en af de tværgående lægder i skelettet – sådan er resten af de tværgående lægder monteret

Derefter lagde vi pladen på, skar et passende hul som vi og ungerne, kan kravle op igennem og denne plade blev så skuret fast i skelettet.

For at sikre hemsens stabilitet og for at kunne fastbore tremmerne på siden, satte vi for enden to støttende lægder. På billedet ses den nederste af de lægder som blev monteret. Vi lavede derefter en liste i både loft og gulv som flugtede med hemsen, som vi kunne bore tremmerne fast i.

Den færdige hems

Da hemsen var færdig, malede vi den med maling købt hos røverkøb, som er tiltænkt “Træ og metal”. Dets høje glans gør malingen ekstra slidstærk og rengøringsvenlig. Da hemsen i sig selv er et utroligt stort indgreb i rummet, ønskede vi at få den til at falde mere i et med væggene og derfor blev den hvid.

Vi havde overvejet at sætte klatresten op, som skulle være gøre det muligt at komme op på hemsen, men det ville have gjort det svært for ungerne at svinge sig fra sidste klatresten op på hemsen og omvendt. Derfor valgte vi at bygge en simpel stige ud af det rest materiale vi havde. Stigen er fæstet til vægen med masser af skruer. Både børn og voksne elsker hemsen og vi kan virkelig mærke de små ekstra 6 kvadratmeter som vi har fået ved at bygge denne hems.

Hemsen er 190 cm lang og 110 cm bred. Der er fra gulv til bundpladen af hemsen 140 cm, hvilket er sammen standardmål som der er under en høj seng. Fra Hemsens gulv til loft er der 150 cm. Dette gør at der er god plads under hemsen til en tumling samt andre der ønsker at lege i køkkenet og med det legetøj der er der og det samme gælder oppe på hemsen, som er blevet vores nye lego-krog.

Jeg håber denne gør-det-selv-guide har givet dig blod på tanden til selv at erobre dit hjems kubikmeter og måske endda bygge din egen hems, legekrog eller høj seng til dine børn.

Kærlig hilsen Christina

_ _ _ _ _

Ligger du også inde med at skønt og børnevenligt DIY, som du ønsker udgivet her på Momster Krea, så tøv ikke med at sende en mail afsted til MNR@momster.dk med dit projekt. Så kan det være, at det er din DIY-guide, der kommer på bloggen i næste uge.

Skriv et svar